Rezultati analiza koje je u Кragujevcu sproveo Institut za javno zdravlje pokazuju da je od ukupnog broja, u 61,5 odsto uzoraka zemljišta zabeleženo prisustvo psećih parazita.

Obrađeno je više od 90 uzoraka zemljišta sa 20-ak lokacija u gradu, na mestima gde je velika koncentracija ljudi, naročito dece.

Evidentiran je konstantan porast broja pasa u urbanim sredinama.

Izmet pasa predstavlja epidemiološku opasnost jer su psi pravi domaćini velikog broja zoonotskih parazita, čija se jaja eliminišu izmetom u spoljnu sredinu.

U isto vreme rađena su i seriološka ispitivanja kod dece koja imaju simptome slične alergiji, a čiji uzročnik mogu da budu infekcije psećim parazitima.

Potrebno je uraditi i analizu na infekciju psećim parazitima, a ona je moguća u Institutu za javno zdravlje i to besplatno.

Postoji čitav spektar simptoma kod ljudi koji su zaraženi psećim parazitima, ali karakteristično je da u kliničkoj slici postoje povišeni parametri alergije.

Radi minimiziranja kontaminacije javnih površina psećim parazitima, grad će postaviti table sa kesama za kućne ljubimce.

Ipak najbitnije od svega je da svaki vlasnik nakon šetnje svom psu očisti šape pre nego što ga uvede u stan.

Izvor: RTK

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *