Snimanje terena iz vazduha u Kragujevcu specijalnim kamerama, uz pomoć drona, obavljeno prošle sedmice, već je dalo prve rezultate. Metodom fotogrametrije snimljeno je 15 kilometara toplovoda i dobijene su mape Kragujevca i distributivne mreže na kojima su jasno locirana mesta na kojima ima defekata, koji do sada nisu mogli da se vide. Zahvaljujući njima, već su otklonjena dva velika kvara, postignute velike uštede i sprečene iznenadne havarije.

Kako kaže Marko Marković, glavni inženjer održavanja u „Energetici“, uz pomoć novih mapa je otkriven i popravljen veliki defekt na magistralnom toplovodu u ulici Jovana Cvijića. Tako je za Pravni i Ekonomski fakultet, Palatu pravde, Drugu gimnaziju i ostale značajne objekte obezbeđeno sigurnije grejanje, a „Energetici“ ogromna ušteda jer je tehnički pripremljena voda koja je u velikoj količini izlazila iz mreže jako skupa. Na isti način, zahvaljujući snimcima iz drona, utvrđen je gubitak na toplovodu u Ulici Slobode, i umesto starih i dotrajalih cevi postavljeno je 40 metara novih.

Mape dobijene fotogrametrijskom metodom snimanja se konstantno proučavaju, a ekipe „Energetike“ na osnovu njih imaju jasne lokacije koje redom proveravaju, analiziraju i utvrđuju o kakvim se nedostacima radi. Zatim  se kreće sa popravkom.

Nova tehnologija koju je počela da primenjuje kragujevačka „Energetika“ služi za inspekciju toplovoda daljinskog grejanja zbog sumnje da postoje gubici na pojedinim vodovima. Snimaju se zadate trase, i  otkrivaju se mesta na kojima se stvaraju gubici.

Metoda se zove fotogrametrija –  uz pomoć klasične kamere se dobija trenutno stanje na terenu u vidu jedne ortofoto mape velike rezolucije. Preko nje se posle preklapaju snimci dobijeni termovizijskom kamerom uz pomoć koje se prave radiometrijske mape na kojima se vide i moguća su očitavanja temperatura na terenu. Kada se to softverski preklopi, obavljaju se detaljne analize i kompjuterski se obrađuje. Konačno se dobijaju mape na kojima se tačno vidi lokacija gde postoje defekti. Te mape su georeferencirane, i iz njih može tačno da se pročita koordinata mesta gde je kvar sa preciznošću od pola metra. Zahvaljujući tome nema lutanja i traženja – ne raskopavaju se ulice, ne gubi se vreme, već se stiže direktno na lokaciju.

Ovom metodom se snima šire područje, i kasnijom analizom može da se ukaže na slabije gubitke, na kritične tačke, mesta gde nema izolacije…Tako mogu da se odrede slabe tačke i prioriteti za sanaciju distributivne mreže nakon grejne sezone, kako bi bila što spremnija za sledeću godinu.

 

 

One thought on “Moderna tehnologija u „Energetici“ : Dron vidi Kragujevac ispod zemlje, uštede su ogromne”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *