Na kragujevačkom Šumadija sajmu od 1. do 3. decembra održaće se manifestacija “Grčka u srcu Srbije”. Više od stotinu izlagača iz ove prijateljske zemlje predstaviće svoju kulturu, umetničku, privrednu, sportsku i turističku ponudu. Trodnevni događaj uvod je u uspostavljanje pobratimskih odnosa Kragujevca i grčkog grada Katerini.

“Značaj ovog događaja čiji ćemo sa zadovoljstvom biti domaćini, već se prepoznaje u delu proširenje našeg međunarodnog portfolija”, kazao je Aleksandar Štajn, direktor Šumadija sajma. On je dodao da u godišnjem sajamskom kalendaru sada značajan deo programa zauzimaju manifestacije internacionalnog karaktera.
Članica Privremenog organa grada Kragujevca, Danka Andonovski smatra da je u ovakvim manifestacijama budućnost saradnje i razvoja.
“EU je odavno prepoznala značaj povezivanja na lokalnom međunarodnom i lokalnom regionalnom nivou. Saradnja se odvija efikasnije, ljudi se direktno upoznaju i prepoznaju mogućnosti za zajednički nastup. Naš grad je sa grčkim gradom Katerini već razmenio pisma o namerama o partnerstvu i to će, verujem, na prvoj narednoj sednici gradskog parlamenta biti na dnevnom redu”, navela je Andonovski i dodala da činjenica da partneri iz Grčke dolaze sa stotinak izlagača sama po sebi potvrđuje obostranu želju za saradnjom i produbljivanjem odnosa.


Dragan Stojanović, osnivač udruženja “Filos” i idejni tvorac “Grčka u srcu Srbije” kaže da je obradovan odzivom partnera iz ove zemlje.
“Biće upoznavanja, poslovnih dogovora, biće i muzike i zabave. Naši narodi su u suštini veoma slični i otvoreni, a odnosi tradicionalno dobri. Sama činjenica da će preko 150 Grka provesti par dana u našem gradu otvara prostor za uspostavljanje novih kontakata, a to otvara bezbroj mogućnosti “, kazao je Stojanović.
“Grčka u srcu Srbije” organizuje se pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, a ulaz sva tri dana trajanja manifestacije biće besplatan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *