Stanje na području koje pokriva PU Kragujevac, sudeći prema rečima načelnika, pukovnika Vladimira Šebeka, stabilno je, a broj krivičnih dela u padu je u odnosu na period od januara do septembra prošle godine.

Policijska uprava Kragujevac nadležna je za opštine Knić, Topola, Aranđelovac, Batočina, Lapovo i Rača, gde je za prvih devet meseci tekuće godine registrovano 1265 krivičnih dela.

“Od navedenog broja rasvetljeno je više od 65 posto krivičnih dela, a najveći broj je iz domena opšteg kriminala, 1164 odnosno, 92 odsto. U ovom periodu rasvetljeno je 66 odsto krivičnih dela krađe i razbojništva i 51 odsto teških krađa” kazao je na konferenciji za novinare Šebek i dodao da je od početka godine na delu uhvaćeno 196 učinilaca krivičnih dela, odnosno 53 više nego u istom periodu 2022.
“Od početka godine smanjen je i broj krivičnih dela iz kategorije teških telesnih povreda dok je za nasilje u porodici podneto 84 krivičnih prijava, a izrečeno je 1300 hitnih mera”, kaže načelnik PU Kragujevac.
Dodaje da je u posmatranom periodu izvršeno 235 zaplena gde je oduzeto gotovo 19 kilograma raznih narkotika. Radi se o marihuani, amfetaminu, kokainu, heroinu i sličnim psihoaktivnim supstancama. Za ova dela podneta je 191 krivična prijava.
“Maloletna lica izvršila su 52 krivična i tu se beleži pad u odnosu na prošlu godinu. Podaci o javnom redu i miru kažu da od početka godine nije zabeležen ni jedan slučaj dela narušavanja kada su u pitanju maloletnici.


Smanjenje prekršaja javnog reda i mira beleži se i kod odraslih osoba i to za 10,79 odsto što ukazuje da je područje PU Kragujevac bezbedno”, kazao je Šebek.
Epidemija lažnih dojava o postavljenim bombama nije zaobišla ni centralni grad Šumadije. Tako su u periodu januar – septembar 2023. godine evidentirane 64 ovakve dojave. Za ovo delo podnete su dve krivične prijave za izazivanje panike i nereda.
“Na našem području evidentirano je 699 saobraćajnih nezgoda što je za 8 odsto manje nego prošle godine. Nažalost, u saobraćaju je 17 osoba izgubilo život, teško je povređeno 96, a lakše 451 osoba”, sumirao je pukovnik Šebek i dodao da je u saobraćaju ukupno otkriveno 23.513 prekršaja, 615 više nego u istom periodu lane.
“Najviše prekršaja vezano je za prekoračenje brzine, gotovo 19.000 dok je više od 1300 vozača bilo pod dejstvom alkohola. Zbog vožnje pod dejstvom droge sankcionisano je 45 vozača. Veliki je i broj onih koji su u statistiku saobraćajnih prekršaja ušli zbog izbegavanja korišćenja sigurnosnih pojaseva, njih 2500 dok je više od 1500 vozača nepropisno koristilo mobilni telefon tokom vožnje”, sumirao je prvih devet meseci tekuće godine načelnik PU Kragujevac, pukovnik Vladimir Šebek.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *