U petak, 13. oktobra  u 13:00 časova je najavljeno izricanje prvostepene presude okrivljenom V. K. (70) u Palati Pravde u Kragujevcu,povodom tragične smrti dvanaestogodišnje Nikoline Janković. Nju je 7. decembra prošle godine na pešačkom prelazu pokosio V. K., i zbog teških povreda devojčica je preminula 1. januara. 

Porodica stradale devojčice, jedne od mnogih žrtava bahatih vozača u Srbiji, će nakon izricanja presude dati izjave za medije.

– Tokom trajanja krivičnog postupka nismo iznosili sve detalje kako ne bismo ometali istragu ali sada verujemo da javnost treba da bude upoznata sa svim detaljima jer puno porodica doživljava identičnu sudbinu i prolazi kroz slične situacije, navode Nikolinini roditelji Vera i Bogoljub u pozivu upućenom novinarima.

– Podsećamo, ni nakon više protesta i apela da sud u pritvoru zadrži okrivljenog Vladana Krsmanovića zbog specifičnih okolnosti, okrivljeni se ipak branio sa slobode. Mi smo u međuvremenu osnovali “Udruženje roditelja stradale dece u saobraćaju” sa primarnim ciljem izmene Krivičnog Zakonika i povećanjem zaprećenih kazni kako bismo sprečili buduće tragedije. U večini slučajeva, za smrtne ishode dece u saobraćaju izrečene kazne su minimalne.

– Po našem mišljenju, javnom riziku u saobraćaju Srbije, kaznenim politikama u drugim zemljama ali i zakonu Srbije koji jasno definiše svrhu kažnjavanja, minimalne kazne su upravo glavni razlog trenda bahatih vožnji koji svakodnevno odnosi živote na putevima Srbije, kažu roditelji stradale devojčice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *