Site icon Infozija

Galerija SKC Kragujevac: O romanu “Promicanje kroz razdvojene dane”

U Galeriji Srtudentskog kulturnog centra u Kragujevcu će u četvrtak, 12. oktobra, biti održan razgovor o romanu Vladimira Radovanovića “Promicanje kroz razdvojene dane”, počevši od 19.00 sati.

Promicanje kroz razdvojene dane ili roman o „događajima“ koji se nisu odigrali jedna je od dve ovogodišnje knjige čačanskog pisca Vladimira Radovanovića (1964) koji je do sada objavljivao knjige kratkih priča, fragmentarne romane, oglašavao se kao dramski pisac i kolumnista. Ono što radi naziva „deporesivnom prozom“.

O romanu su rekle:

… Sve što se nije dogodilo dogodiće se u trenutku, željena skrivenost izroniće iznenada pa i taj susret izmaštan, u etru, koji ne kvari čaroliju. Postoje oči koje pisac traži i koje po svemu sudeći imaju razlog za uplašenost, ljli i za intuitivnu radoznalost kroz dane. Takvi dani kad-tad nastavljaju škripu (ne)kontrolisanih odjeka smeha i plača. Beskrajne težnje unutrašnjih želja su kolorizovane. Baš te boje su pokretač onog unutrašnjeg dobrog u borbi protiv onog unutrašnjeg lošeg koja se odvija u podsvesti. bilo kog pojedinca. Te i ova knjiga, slično kao u indijanskoj priči o dva vuka nosi poruku i pouku, jer pobediće vuk koji se više hrani.

(Danijela Glišić)

 

Lirski intoniran, senčen velom misterije, kratak i jezgrovit roman Promicanje kroz razdvojene dane lep je omaž antologijskim pripovetkama Ive Andrića, ali i samosvojna zaokružena, zapravo novela o događajima koji se nisu odigrali, čoveku koji nestaje, pokušava da izbriše sebe i ženi koja odlazi i dolazi. Sve to suprodstavljeno je konkretnom ramu stvarnosti ženi unakaženog lica, kojoj se sveti negdašnji ljubavnik.

(doc. dr. Jelena Marićević Balać)

Exit mobile version