U Galeriji Srtudentskog kulturnog centra u Kragujevcu će u četvrtak, 12. oktobra, biti održan razgovor o romanu Vladimira Radovanovića “Promicanje kroz razdvojene dane”, počevši od 19.00 sati.

Promicanje kroz razdvojene dane ili roman o „događajima“ koji se nisu odigrali jedna je od dve ovogodišnje knjige čačanskog pisca Vladimira Radovanovića (1964) koji je do sada objavljivao knjige kratkih priča, fragmentarne romane, oglašavao se kao dramski pisac i kolumnista. Ono što radi naziva „deporesivnom prozom“.

O romanu su rekle:

… Sve što se nije dogodilo dogodiće se u trenutku, željena skrivenost izroniće iznenada pa i taj susret izmaštan, u etru, koji ne kvari čaroliju. Postoje oči koje pisac traži i koje po svemu sudeći imaju razlog za uplašenost, ljli i za intuitivnu radoznalost kroz dane. Takvi dani kad-tad nastavljaju škripu (ne)kontrolisanih odjeka smeha i plača. Beskrajne težnje unutrašnjih želja su kolorizovane. Baš te boje su pokretač onog unutrašnjeg dobrog u borbi protiv onog unutrašnjeg lošeg koja se odvija u podsvesti. bilo kog pojedinca. Te i ova knjiga, slično kao u indijanskoj priči o dva vuka nosi poruku i pouku, jer pobediće vuk koji se više hrani.

(Danijela Glišić)

 

Lirski intoniran, senčen velom misterije, kratak i jezgrovit roman Promicanje kroz razdvojene dane lep je omaž antologijskim pripovetkama Ive Andrića, ali i samosvojna zaokružena, zapravo novela o događajima koji se nisu odigrali, čoveku koji nestaje, pokušava da izbriše sebe i ženi koja odlazi i dolazi. Sve to suprodstavljeno je konkretnom ramu stvarnosti ženi unakaženog lica, kojoj se sveti negdašnji ljubavnik.

(doc. dr. Jelena Marićević Balać)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *