Site icon Infozija

U Beogradu podignut spomenik stradalim Pećancima: I Ljiljana iz Kragujevca među besmrtnima!

Udruženje “Pećanci za večnost” podiglo je spomenik u zemunskom naselju Plavi horizonti građanima Peći stradalim tokom poslednjeg rata na Kosovu i Metohiji, rečeno je danas agenciji Beta.

Kako je agenciji Beta rekao predsednik tog udruženja Velimir Perović, spomenik je podignut u porti Hrama svetog Atanasija velikog, u znak zahvalnosti i nezaborava poginulim Pećancima.

Inicijator i organizator podizanja spomen obeležja je udruženje “Pećanci za večnost 1998-2003”, uz blagoslov patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija.

“Krsno znamenje je podignuto donacijama oko 500 Pećanaca, a autor projekta je arhitekta Gorica Bojović Ljubenov. Na spomeniku su uklesana imena 167 ljudi koji su ubijeni 1998. i 1999. godine, kao i imena dece iz Goraždevca kod Peći koja su ubijena 2003. godine”, rekao je on.

Dodao je da se na spomeniku nalaze i imena onih koji nisu iz Peći, ali su poginuli na teritoriji pećke opštine.

Među besmrtnima junacima je i Ljiljana Žikić, koja je poginula 9. marta 1999. kraj Peći, tokom NATO agresije, u selu Ljubenić, poginula je srpska heroina Ljiljana Žikić, kao pripadnik 125.  motorizovane brigade Vojske Jugoslavije.
Nakon početka agresije NATO-a na SRJ Ljiljana se 28. marta 1999. prijavljuje kao dobrovoljac u Vojsku Jugoslavije. Sa grupom dobrovoljaca poslana je u kamp za obuku u okolini Beograda. Potom je sa svojom dobrovoljačkom jedinicom prebačena u Niš, a potom i u Peć. Poginula je kao dobrovoljac 125. motorizovane brigade 1. aprila 1999. godine u blizini sela Ljubenić kod Peći, prilikom obavljanja borbenog zadatka.

“Spomenik je posvećen i vojnicima pećkog garnizona koji su poginuli na braniku otadžbine za vreme bombardovanja, kao i pripadnicima svih vera i nacija koji su stradali od NATO i takozvane OVK”, rekao je Perović.

Naveo je da će parastos stradalima biti održan u nedelju 22. oktobra s početkom u 12 časova.

“Udruženje Pećanci za večnost poziva sve Pećance i ostale ljude dobre volje da u nedelju 22. oktobra dođu u Hram svetog Atanasija Velikog u naselju Plavi Horizonti i da se zajedno pomolimo za duše naših stradalnika. Takođe, udruženje izražava veliku zahvalnost svima koji su na bilo koji način podržali našu akciju, a posebno starešini Hrama svetog Atanasija Velikog ocu Anđelku Doderu”, naglasio je Perović.

Dodao je da će svake godine, druge nedelje u junu, biti služen parastos stradalim Pećancima u Hramu svetog Atanasija Velikog.


Među besmrtnima junacima je i Ljiljana Žikić, koja je poginula 9. marta 1999. kraj Peći, tokom NATO agresije, u selu Ljubenić, poginula je srpska heroina Ljiljana Žikić, kao pripadnik 125.  motorizovane brigade Vojske Jugoslavije.
Nakon početka agresije NATO-a na SRJ Ljiljana se 28. marta 1999. prijavljuje kao dobrovoljac u Vojsku Jugoslavije. Sa grupom dobrovoljaca poslana je u kamp za obuku u okolini Beograda. Potom je sa svojom dobrovoljačkom jedinicom prebačena u Niš, a potom i u Peć. Poginula je kao dobrovoljac 125. motorizovane brigade 1. aprila 

1999. godine u blizini sela Ljubenić kod Peći, prilikom obavljanja borbenog zadatka.


 

N.R,  Beta

foto :privatna arhiva.

Exit mobile version