U galeriji SKC u Kragujevcu biće u utorak 3. oktobra, u 20.00 sati, otvorena izložba crteža Živane Mijailović “Tragovi odsustva”.

 

Tragovi odsustva

Ono što predstavljam kroz ovu seriju crteža je efemernost odnosa sećanja i određenog mesta. U pitanju je fenomen nostalgije – udaljenosti od doma, odnosno mesta uporišta za koje često vezujemo osećaj sigurnosti.

Radi se o prostoru koji je poznat i koji u pozadini svakodnevnih dešavanja opstaje kao nemi svedok. Ovaj prostor u mom odsustvu nastanjuju stvorenja koja obavljaju svoje životne cikluse neprimetno i gotovo nesmetano. Ti svakodnevni i često zanemarljivi prizori ispunjeni su vegetacijom i životinjama koje funkcionišu u sopstvenom mikrokosmosu.

Prolazak vremena i poroznost sećanja prizore čine bleđim i udaljenijim, ponekad i neprepoznatljivim. Ta mesta transformiše vreme; šuplje strukture prekriva vijugavo i slobodno rastinje, dok njihove noseće stubove načinju insekti i vremenske neprilike, menjajući njihovu formu i funkciju.

Sećanja podrazumevaju prizivanje specifičnog ambijenta koji karakteriše određeni ton ili senzibilet koji mu pripisujemo sami. U svemu tome, interesuje me pitanje simbiotskog odnosa mesta i individualne ličnosti, odnosno posmatrača. Da li naše prisustvo opseda ta mesta ili obratno?

Eliminacijom ljudi iz scene koju ilustrujem, te prizore redukujem do stadijuma u kome oni postaju liminalni, lišeni bučne i očigledne aktivnosti. Ono što želim da naglasim je propadljivost objekata izražena u vidu raspadanja ili obrastanja vegetacijom, a samim tim i nepostojanost te zapamćene slike koju se trudim da očuvam i zamrznem u svojoj memoriji. Nezavisno od monumentalnosti koju im pripisujem, ti objekati su po prirodi trošni. Ono što dokumentujem u svojim radovima je proces transformacije mesta, kombinujući realnu, trenutnu sliku tog prostora sa sopstvenom, sentimentalnom projekcijom na isto.

 

Živana Mijailović, (Noćaj) rođena je 1997. godine. Diplomirala je na odseku slikarstva Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2020. godine, a 2022. godine je završila i master studije na istom odseku, u klasi profesora Dobrice Bisenića. Trenutno je student doktorskih studija na matičnom fakultetu, u klasi profesorke Biljane Đurđević, sa zvanjem istraživača – pripravnika.

U svom radu, kroz medijum crteža, bavi se motivima pasivne arhitekture i uporne vegetacije, odnosno procesom transformacije i propadanja objekata. Namera je ilustrovanje simboličnog, sentimentalnog značaja ostataka ranije pomenutih objekata, zatečenih u stanju u kome su potpuno lišeni funkcije i ljudskog prisustva.

 

Izlagačke aktivnosti:

2018. „Šum događaja“ u Ostavinskoj galeriji, zajednička izložba sa Hikaru Nebojšom Yamasaki Vukelićem
2019. 48. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu
2019. XX Bijenale studentskog crteža Srbije
2019. Samostalna izložba nagrađenih učesnika XX Bijenala studentskog crteža Srbije, DKSG
2019. XIII Bijenale akvarela u Zrenjaninu
2019. Izložba likovnih dela u okviru Festivala studenata Univerziteta umetnosti
2019. Izložba radionice „Real presence“ u prostoru KC Magacin
2020. Izložba „Inter/Akcija 2020.“ u galeriji DOB-a
2020. 46. „Paleta Mladih“ u Vrbasu,
2021. Izložba „Masterpieces III“ u galeriji U10 u Beogradu
2021. Trijenale crteža i male plastike u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“
2021. Grupna izložba „Metronom“ u galeriji KC Magacin i izlogu Galerije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu
2021. 44. Saziv Likovne kolonije u Jaloviku
2021. Izložba nagrađenih radova studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu
2021. i 2022. Izložba „Intertwinings and Interactions“ u Galeriji Akademije likovnih umetnosti u Gdanjsku, Viljnusu, Vroclavu i Beogradu
2022. Izložba „Umetnost, arhitektura, dizajn“ u Galeriji savremenih umetnosti u Pančevu i KC Gradac
2022. Saziv likovne kolonije u Grockoj
2022. Izložba „Young Voices of Uni of Fine Arts Belgrade“ u prostoru Mađarskog Univerziteta Likovnih Umetnosti
2023. Grupna izložba „Dispozicija“ u Kući Kralja Petra u Beogradu
2023. Grupna izložba „Letnja treperenja“ u galeriji Novembar

 

Nagrade:

Nagrada XX Bijenala studentskog crteža Srbije, 2019.
Nagrada „Stevan Knežević“ za crtež od III do IV godine, Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *