Grad Кragujevac i ove godine učestvuje u kampanji Evropska nedelja mobilnosti u okviru koje se sutra, 22. septembra, obeležava Dan bez automobila.

Tim povodom Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu je, u svoje i u ime gradonačelnika Nikole Dašića pozvala sve funkcionere grada Кragujevca, direktore i službenike da sutra na posao dođu bez automobila odnosno pešice, biciklom ili gradskim prevozom.

Ovo će ujedno biti i prilika za razgovor sa građanima o planovima i projektima grada koji vode ka unapređenju kvaliteta životne sredine, bezbednosti saobraćaja i unapređenju održive urbane mobilnosti, poručila je Sanja Tucaković, članica GV. Tucaković je pozvala i sve građane da sutra prošetaju gradom bez svojih automobila kako bismo zajedno doprineli podizanju svesti o očuvanju životne sredine i kvalitetu našeg okruženja.

Tema ovogodišnje kampanje Evropske nedelje mobilnosti je „Ušteda energije“ pod sloganom „Кrećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“ a usmerena je na mogućnosti uštede goriva i energije uopšte i to kroz motivaciju građana da koriste aktivne vidove kretanja, promocije obnovljivih vidova energije i što manje upotrebe automobila.

Osnivač i pokrovitelj Evropske nedelje mobilnosti, Evropska komisija kampanju sprovodi od 2002. godine radi favorizovanja nemotorizovanih vidova prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *