Osnovni cilj kampanje Beogradskog centra za ljudska prava, “Moje pravo da znam”, koja je juče počela iz Kragujevca je informisanje žena o pravima koje imaju u ginekološko – akušerskim klinikama u Srbiji. Poseban akcenat stavljen je na prava pacijentkinja u slučaju prekida trudnoće iz medicinski razloga.

Pored osnaživanja žena koje su bile izložene nehumanim tretmanu u zdravstvenim ustanovama, ideja je da se direktnim razgovorima sa pacijentkinja razmene iskustva u cilju definisanja preporuka koje bi mogle da budu primenjene u praksi sprovođenjem procedure indukovnaog pobačaja.
“Veoma je važno da žene znaju koja su im pripadajuća prava kao i na koje načine ta prava mogu da zaštite”, kaže Jelena Jelić, koordinatora Beogradskog centra za ljudska prava. Dodaje da su porađaju ali i indukovani prekidi trudnoće posebno osetljivi momenti u životu jedne žene i njenog neposrednog okruženja.

Priče mnogih žena među kojima su i njegove poznanice koje su doživele neprijatna iskustva u srpskim porodilištima motivisale su glumca i scenaristu Beneta Jevtića da učestvuje u ovoj kampanji.


“Ono što sam od svojih poznanica mogao da čujem navelo me je da se uključim u ovu kampanju. Zamolio sam kolege i prijatelje iz javnog života da zajedno pokušamo da ukažemo na položaj žena i negativnu praksu sa kojom su često suočene na ginekološko – akušerskim klinikama”, kazao je Jevtić i dodao da je zadatak da se problem identifikuje, da se javnost sa njim upozna i konačno da se na najefikasniji mogući način reši.
Kampanja će trajati tokom ovog i narednog meseca, a iz Kragujevca seli se u Niš i kasnije za Novi Sad, Užice i Beograd.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *