Pripadnici Vatrogasno spasilačke brigade i Uprave za vanredne situacije, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, stručni timovi Zavoda za urgentnu medicinu i volonteri Crvenog krsta su jedan tim, neraskidivi su deo jednog sistema koji odlično funkcioniše  a to su pokazali današnjim pokaznim vežbama zaštite i spasavanja, a samo su deo svega što rade u realnim  vanrednim situacijama, kazao je gradonačelnik Nikola Dašić.  U svetlu svega što se dešava i u svetu i kod nas prethodnih godina, istakao je gradonačelnik Dašić, od izuzetnog je značaja visok stepen uvežbanosti ovih ekipa a današnjim simulacijama smo mogli u to i da se uverimo, ocenio je on.  Specijalistički timovi Uprave za vanredne situacije bili su deo nacionalnog tima za pomoć naše države u nepogodama u Turskoj, Grčkoj i vanrednim situacijama  van našeg okruga, podsetio je gradonačelnik i istakao da su tokom nedavnih poplava spasili 15 osoba među kojima i jedno dete.  Njihov posao je i nama i njima na ponos, veoma važan, odgovoran i iznad svega human posao i istovremeno poruka građanima da budu bezbrižni, poručio je gradonačelnik Dašić.

Na današnjoj vežbi ”Vodojaža 2023” u više segmenata pokazali smo vatrogasce spasioce, specijalističke timove za rad na vodi i za spasavanje iz ruševina. Videli smo spasavanje osobe zarobljene u čamcu, spasavanje osoba sa visina, iz urušenog objekta, a simulirali smo i urušavanje brane od zemljotresa kao i spasavanje samih vatrogasaca, kazao je Zoran Kočović, načelnik Uprave za vanredne situacije. Pored redovnih obaveza i zadataka, prema planu Ministarstva unutrašnjih poslova radimo i redovne obuke, vežbe kako bismo usavršili znanje i bili što operativniji na terenu.  Kočović je rekao da će tokom ove nedelje biti izvedeno šest pokaznih vežbi, u Aranđelovcu, Batočini, Rači, Topoli, Gruži i Kragujevcu.

Sektor za vanredne situacije u Kragujevcu je osnovan 2009. godine i danas broji oko pet hiljada pripadnika, obučenih ljudi uvek spremnih da daju odgovor na bilo koju vanrednu situaciju ili događaj. Od početka godine do 1. septembra ukupan broj intervencija pripadnika Sektora za vanredne situacije je  1001 intervencija što je prosek za šumadijski upravni okrug a uglavnom se radi o požarima u stambenim objektima i na otvorenom.