Školska godina samo što nije počela, pripreme su uveliko u toku, a nabavka udžbenika zauzima top poziciju na listi prioriteta.

Kragujevčani se ove godine, nešto slabije opredeljuju za kupovinu polovnih udžbenika iako su oni upola jeftiniji od onih koji se nabavljaju u knjižarama.
“Posao je pao za nekih dvadesetak posto, a cene su više nego povoljne. Imamo sve što je potrebno, od petog osnovne do četvrte godine srednje škole”, kaže Aca, ulični prodavac koji već šest godina radi ovaj posao. Biznis je iz godine u godinu sve slabiji za razliku od ponude za koju kaže da je “potpuna”.


“Komplet knjiga za 5. razred je između 10 i 11 hiljada. Zavisi od toga koji se strani jezik uči. Slično je i sa udžbenicima za srednju školu koji su u osnovi par stotina dinara skuplji. Naravno, zavisi i da li se radi o stručnim ili “običnim” školama”, kaže Aca i dodaje da postoje tek kozmetičke izmene kod novih i “polovnih” knjiga.
“Eventualno izmene sliku na koricama i potpise autora. Suštinski nema šta da se mnogo promeni, isti je broj elemenata Mendeljejevog periodnog sistema, godina Kosovske ili Maričke bitke, nije se menjala”, kaže ovaj sezonski trgovac preko puta čije tezge su “kolege” koje na Trgu Svetog Đorđa godinama prodaju majice, veš, naočare, suvenire…
Posebno je u poslednje vreme popularno menjanje knjiga.


“Za očuvana dva udžbenika, dajmo jedan, isto tako očuvan i uredan. Oko kvaliteta nema pregovora, sve mora da bude perfektno”.
Trenutno je aktuelna ponuda udžbenika za osnovnu školu dok se navalica za srednjoškolce očekuje tokom prvih dana septembra.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *