Site icon Infozija

SKC Kragujevac predstavlja: “Oratorijum za pticu” Jasne Kinđić

Kontakt galerija Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu biće u sredu, 5. jula, od 19.00 sati, mesto predstavljanja knjige “Oratorijum za pticu”  i poetskog performansa  umetnice Jasne Kinđić.

Jasna Кinđić je rođena 1975. godine u Gornjem Milanovcu. Završila engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradu. Performerka, osnivačica ansambla Кabare Nebula. Pesme su joj objavljivane u časopisu “Buktinja”, zborniku poezije Кulturnog centra Gornji Milanovac “Divlja polja”, fanzinu “SlobodoUmlje”, “Zeleni konj” i na raznim portalima.

Кabare Nebula je eksperimentalni improv sastav koji okuplja umetnike sa raznih polja umetnosti, od slikarstva, preko plesa, muzike, do književnosti. Usmereni na trenutak, uzrastaju kroz umetnost zbacivši hrabro sa sebe sve pretpostavke i obnaživši se do kosti povezuju se sa dubinom sopstvenog bića, grupe i publike koja stvara zajedno sa njima, učitavanjem, tumačenjem i celim svojim bićem. Gosti Кabarea bili su mnogi muzičari, plesači i pesnici koji su ispredali svoj trenutak u kosmosu sa ovim ansamblom.

Oratorijum za pticu je njena prva knjiga.

-Jasna Кinđić napisala je magičnu knjigu i to nije fraza. Ove pesme treba čitati kao bajalice, kao repetativne mantre, kao molitve bogovima koji su vladali nekad, u drugom vremenu i na boljem mestu. U tom smislu ovo je izvorna poezija, ona koja se pevala u transu, koja se recitovala kraj vatre i koja je pored toga što je opčinjavala svoje slušaoce od njih tražila saučešće pretvarajući se u isceliteljski ritual očišćenja i oslobađanja.

(Vladimir Arsenić)

 

Exit mobile version