Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava“ u Beogradu, koja godišnje zbrine oko osam hiljada pacijenata sa moždanim udarom iz cele Srbije i koja je referentna ustanova tog tipa u Srbji, postala je nova nastavno-naučna baza Fakulteta medicinskih nauka u Кragujevcu.

Sporazum o saradnji u oblasti nastave, naučno-istraživačkog rada, kratkih programa studija, kontinuirane medicinske edukacije, zdravstvene delatnosti i radnih odnosa potpisali su, u Beogradu, dekan kragujevačkog FMN-a prof. dr Vladimir Jakovljević i direktorka Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti “Sveti Sava“ prim, dr Marjana Vukićević.

Saradnja uspostavljena sa Specijalnom bolnicom za cerebrvaskularne bolesti “Sveti Sava“ deo je strateških ciljeva Fakulteta medicinskih nauka, koja na prvom mestu ima edukaciju kragujevačkih studenata i specijalizanata, veće mogućnosti za naučno-istraživački rad , pogotovo za kliničke discipline-pre svega neurologiju i radiologiju.

Dekan Fakulteta medicinskih nauka je rekao da se o ovoj saradnji dugo razgovaralo i da je došao trenutak da se saradnja i uspostavi.

Direktorka bolnice “Sveti Sava“ Marjana Vukićević rekla je da potpisivanje sporazuma sa FMN za njihovu ustanovu znači mnogo jer je, kako je naglasila, bolnica prvi put prepoznata od naučnih institucija kao kuća koja može da radi i da se bavi naukom.

“Naša sardanja pomoći će da se najčešća hronična bolest, moždani udar, leči na pravi način.Naša specifičnost je multidisciplinarnost, jer u jednoj kući imamo skoro sve specijalnosti i da se skoro sve specijalnosti bave moždanim udarom.Time se postiže najbolji kvalitet o čemu svedoči i evropsko zlato za kvalitet rada, dijagnostiku i efekte lečenja“, rekla je dr Vukićević.

Realizacija sporazuma počinje odmah, a već od početka naredne školske godine, u okviru zimskog semestra, planira se karantin za studente na predmetu neurologija u bolnici Sveti Sava.

Studenti će u ovoj bolnici moći da nauče pravu urgentnu medicinu, a mladi saradnici u nauci imaće pravu bazu za objavljivanje radova u najboljim međunarodnim časopisima.

Izvor:RTK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *