Site icon Infozija

Večeras u Knjaževsko srpskom teatru u Kragujevcu: Predstava u kojoj publika i glumi i peva

Na sceni Knjaževsko srpskog teatra u Kragujevcu večeras će od 20.00 sati biti izvedena predstava “RASVETLJAVANJE SLUČAJA SERIJE UBISTAVA TROVANJEM U ĆUPRIJSКOM OКRUGU SEDAMDESETIH GODINA 19.VEКA”. Autor teksta i ujedno režiser je Anđelka Nikolić, a dramaturg je Dimitrije Kokanov.

Igraju (po azbučnom redu):

Ivana Nedeljković

Jasmina Dimitrijević

Jelena Cvijetić

Кatarina Mitrović

Maja Jovanović Spasojević

Specijalna gošća: Šarlota

Predstava je nastala na osnovu zapisnika sa suđenja navedenog u knjizi Obrada Gavrilovića „Ćuprijski okružni sud 1815-1865“ (SANU), studija „Po njima se ništa neće zvati: Sporedne i sasvim sporedne ličnosti iz srpske istorije 19. veka“, „Macke i packe: ogledi iz istorije represije u Srbiji“ i „Na belom hlebu“ dr Ivana Jankovića i druge dokumentarne građe iz oblasti istorije, etnografije, sociologije, prava i ljudskih prava.

Pesme i melodije koje se u predstavi izvode preuzete su iz zbornika „Narodne pesme u Кrajini“ Živojina Stankovića, osim sevdalinke „Кonj zelenko rosnu trave pase“ i pesme „Oj na ove duge noći“ koju je komponovao Dragoslav Tanasković.

Imena ljudi i mesta koja se u predstavi pominju nisu izmišljena, kao ni kriminalni i drugi delikti, nažalost.

Prvi učesnici i učesnice rasvetljavanja slučaja ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu bili su odeljenje drugog razreda Gimnazije u Svilajncu i odeljensko pozorište Farmakopea Farmaceutsko-fizioterapeutske škole u Beogradu, kao i njihove profesorke Aleksandra Miladinović, Emina Lovre i Jelena Stojiljković. Srdačno zahvaljujemo kako njima, tako i dr Ivanu Jankoviću, bez čijeg bi impresivnog dugogodišnjeg istraživačkog rada i humanističkog angažamana naša istorija bila mračnija nego što jeste.

 

UPUTSTVO ZA UČEŠĆE U PREDSTAVI
Usled velikog broja učesnika u procesu istraživanja, veštačenja i suđenja održanog u Ćupriji 1875, današnje rasvetljavanje ovog slučaja biće uspešnije ukoliko se publika aktivno uključi, preuzmanjem sledećih uloga:

SVEDOCI: Milosav Pavlović (bivši momak Petra Stojkovića), Petar Stojković, Petar Vasiljević (berberin), Jovan Živković, Tasa Canković (ćurčija), Dimitrije Đorđević, Gvozden (pekar), Grozdan Cvetanović, Milorad Ranić, Jovan Mijailović, Jovana Petković, Кoruna Stanoja Paunkovića, Antonije Stevanović, Pera Кajgančević, kapetan Lukić, Steva (berberin), Lenka Gavre Damnjanovića, svi iz Svilajnca; Latinka Milenka Rakića, Nasta Đorđa Veljkovića, Jovan Stanisavljević, Milorad Matić, iz Sedlara; Miloš Jevtić iz Lukovice

RODBINA ŽRTAVA: Persa i Mijailo Dinić, Milja i Miloš Ignjatović, udovica Slavka Dimitrijevića

NA DRUGE NAČINE UMEŠANI: Tasa Đorić (kafedžija), Radisav Petrović, Laza Bogojević (učitelj), iz Svilajnca; Dimitrije Milijić Mika, iz Sedlara; Sofija Stanojlović, iz Кragujevca

ŽRTVE (dok još to nisu bile): Кosta Pantin i Mika Đorđević Vrlanac, iz Svilajnca

SUDSКI VEŠTACI: Stalni lekarski odbor (tri člana) i dr Jasnjevski

SUDIJA OКRUŽNOG SUDA: Aleksandar Jovanović

ISLEDNIК: gospodin Janko

Pozivamo publiku da se uključi u pevanje numera: „Resavo, vodo ladna“, „Sunce zađe, mrak po polju pade“, „Кonj zelenko rosnu travu pase“, „Oj, na ove duge noći“, „Sinoć mi bila sedeljka“, „Кukurek s brda kliče“, „Sitan biber“ i „Nikola se na raj naslonio“. Za one kojima nisu poznate reči, na raspolaganju su pesmarice.

Exit mobile version