Sindikalna organizacija Zastava Oružje Kragujevac u svom saopštenju koje je potpisao predsednik Dragan Ilić navodi da je “U petak, 19.maja 2023. godine održana je vanredna sednica Skupštine društva Zastava oružje AD kojoj nije prisustvovao predstavnik Fonda za razvoj jer je Milan Ljušić neposredno pred održavanje sednice razrešen zastupanja u Skupštini Zastava oružje AD, a da niko drugi nije imenovan.”
-Sednica je održana na zahtev zastupnika društvenog kapitala kako bi se sagledala dubina krize u kojoj se fabrika nalazi, kao i odgovornost predsednika Nadzornog odbora za takvo stanje.
Nadzorni odbor koji delegira Ministarstvo odbrane već punih pet meseci ne vrši imenovanje generalnog direktora, čime je potpuno blokiran rad fabrike i poslovanje Društva zbog protivzakonitog delovanja Nadzornog odbora protivno interesima fabrike i njenih radnika.
I pored toga što su pokazatelji poslovanja alarmantni van svih logičnih i ekonomskih parametara, Skupština Društva je odbila predlog zastupnika društvenog kapitala da se smeni predsednik Nadzornog odbora koji već sedmu godinu predsedava i za čijeg mandata je ostvaren gubitak od oko sedam milijardi dinara.
Odbijanjem takvog predloga Skupština samim tim nije ni prekinula blokadu rada i poslovanja fabrike što celoj situaciji daje posebnu dramatiku.
Nadzorni odbor fabrike se oseća nenadležnim i bez ikakvog osećaja krivice, dok Skupština štiti takav pristup iako bi trebalo da zastupa i deluje u interesu vlasnika.
Кako Nadzorni odbor, tako i članovi Skupštine ne vide problem u rezultatima poslovanja, niskoj uposlenosti i potpuno rastrojenoj rukovodnoj strukturi kao rezultat brojnih smena izvršnih direktora, nesavesnom i neodgovornom upravljanju i rukovođenju, što stvara utisak da su Nadzorni odbor, Skupština i radnici u dve pararelne stvarnosti.
Ovakvo stanje je neodrživo i opterećeno je brojnim teškoćama, za šta odgovornost mora da snosi Ministarstvo odbrane koje sada u potpunosti kontroliše rad Skupštine i Nadzornog odbora, navodi se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *