Site icon Infozija

Botanička bašta: Za autizam 20 sadnica

Povodom dve decenije postojanja i rada Udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz Кragujevca, članovi ove organizacije su u Botaničkoj bašti posadili 20 raznovrsnih sadnica.

Margarete, Noćurak, Eriku, Žutu hajdučku travu kao i jedan ukrasni žbun Letnjeg Jorgovana zasadile su osobe sa autizmom uz podršku.

Biljke su posađene u okviru akcije „20 sadnica za autizam” koaj je organizovana povodom dve decenije rada udruženja.

U Udruženju za pomoć osobama sa autizmom Кragujevac kažu da su na ovaj način želeli da pokažu da i osobe sa autizmom mogu da daju doprinos u zajednici, samo im je potrebna podrška.

Širok prostor, čist vazduh i puno zelenila osobama sa autizmom puno znači u psihofizičkom smislu.

Zato osobe sa autizmom često dolaze u Botaničku baštu.

U ovom udruženju navode da su ostvarili lepu saradnju sa upravom Botaničke bašte i dodoaju da će se truditi da je u narednom periodu unaprede.

Sadnja biljaka deo je programa „Jačanje otpornosti starih osoba i osoba sa invaliditetom tokom КOVID 19 i budućih katastrofa“.

Za realizaciju ovog projekta potpisan je Memorandum o razumevanju sa Crvenim krstom Srbije koji koordinira aktivnosti u regionu, a uz podršku Evropske unije i Austrijske razvojne agencije.

Sadnja 20 sadnica u Botaničkoj bašti je jedna u nizu akcija koju je Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Кragujevac organizovalo povodom dve decenije postojanja.

Iako je postojalo i pre, društvo je zvanično registrovano u septembru 2003. godine.

Ima više od 60 članova, iako nisu svi aktivni, ali je broj osoba sa autizmom u Кragujevcu sigurno veći.

Aktuelna prevalenca potvrđuje da 1% od ukupnog stanovništva ima elemente autizma, odnosno neki poremećaj i autističnog spektra.

Izvor : RTK

Exit mobile version