9. maja 1950. godine Robert Šuman je predstavio svoj predlog budućnosti Evrope. Ovaj dokument, poznat kao “Šumanova deklaracija” smatra se temeljem onoga što danas prepoznajemo kao Evropsku uniju.

Ovog dana širom EU organizuju se manifestacije čiji je cilj približavanje ideje zajedništva građanima država članica.

Svakog 9. maja za posetioce su otvorene sve sale u objektima u Briselu gde se donose najvažnije odluke za budućnost “Starog kontinenta”. Evropska unija danas okuplja 27 država članica. Zauzima ukupnu površinu 4.233.253,3 kvadratna kilometra i ima oko 450 miliona stanovnika.

Učešće zemalja EU u svetskom BDP iznosi oko 20 procenata i ispred je SAD i Kine. Evropska unija je najbogatiji i najrazvijeniji deo . Šuman je predstavio svoj predlog budućnosti Evrope. Ovaj dokument, poznat kao “Šumanova deklaracija” smatra se temeljem onoga što danas prepoznajemo kao Evropsku uniju.

Ovog dana širom EU organizuju se manifestacije čiji je cilj približavanje ideje zajedništva građanima država članica. Svakog 9. maja za posetioce su otvorene sve sale u objektima u Briselu gde se donose najvažnije odluke za budućnost “Starog kontinenta”.
Evropska unija danas okuplja 27 država članica. Zauzima ukupnu površinu 4.233.253,3 kvadratna kilometra i ima oko 450 miliona stanovnika.
Učešće zemalja EU u svetskom BDP iznosi oko 20 procenata i ispred je SAD i Kine.
Evropska unija je najbogatiji i najrazvijeniji deo sveta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *