Iako Kragujevac nikada nije mogao da se pohvali bogatom ponudom ribe, relativna blizina Morave inspirisala je neke davne entuzijaste da se peške ili najčešće biciklom otisnu do reke i oprobaju u pecanju.
Recepte za riblju čorbu “krali” su od onih kojima je Morava bila bliža, a često su se i sami dovijali i u kotlić dodavali ono što im je bilo pri ruci. Jedan takav recept sačuvan je u “Našoj kafani”.
Za riblju čorbu potrebno je:
– 1 kg rečne ribe
– 2-3 struka praziluka
– beli luk
– paradajz u flaši
– lovorov list
– koren peršuna
– pškanat
– celer
– 2 dl belog vina
– pola čaše ulja
– so, biber, suvi začin
Priprema:
U šerpu staviti praziluk i pržiti ga dok ne porumeni. Dodati izgnječeni beli luk, lovor, peršun, paškanat i celer i naliti vodom. Dodati vino i ulje. Kuvati dok sav sadržaj ne omekša. Dodati očišćene komade ribe. Nike loše dodati i dve kašike brašna prethodno razmućenog u hladnoj vodi. Pri kraju kuvanja dodati suvi začin i po ukusu paradajz iz flaše. U novije vreme čorba se obično začini limun dok se ranije za to koristilo vinsko ili jabukovo sirće.
Prijatno!