Praznik Mladenci posvećen je sećanju na 40 vojnika (mučenika sevastijskijih) i  slave ga vernici SPC, a posebno mladi parovi u prvoj godini braka i to oni koji su se venčali posle 22. marta prošle godine.

Domaćice ovog dana ustaju u rano jutro i pripremaju 40 medenih kolačića.

Specijalan recept za “Mladenčiće”, kako se ovi kolačići zovu, imaju čarobnice kulinarstva iz  “Naše kafane” u ulici Dragoslava Srejovića u Kragujevcu.

Recept se u osnovi ne razlikuje mnogo od drugih osim što sadrži dva posebna i, ako želite da Mladenčići budu ukusniji nego ikada pre, neizbežna sastojka: Ljubav i rendanu koru pomorandže ili limuna.
Potrebno je:
– 500 g brašna
– 40 g svežeg kvasca
– 3 kašike šećera
– pola kašičice soli
– 200 ml vode
– 50 ml ulja
– rendana korica pomorandže ili limuna i…
ljubav u neograničenim količinama…

Priprema: Zagrejte vodu tek toliko da bude mlaka, dodajte kvasac, šećer i malo brašna i razmutite. Ostavite da odstoji dok kvasac ne počne da peni.
U činiju sipajte preostalo brašno i dve kašike šećera, dodajte kvasac koji je ranije pripremljen, ulje, so i izrendanu koricu pomorandže ili limuna. Onda zamesite testo. Ovako zamršeno testo ostavite da odstoji dok se “na oko” masa ne udvostruči.
Testo premesite, razvucite drvenom oklagijom na debljinu oko pola centimetra i odgovarajućim kalupom vadite kolačiće. (pogodna je mala čaša ili šoljica od kafe).
Kolačiće poređajte u pleh obložen papirom za pečenje, obavezno izbockajte viljuškom i pecite na 180 stepeni dok ne dobiju potrebnu boju.
Vruće pečene kolačiće prelijte medom i poslužite.

Glavni sastojak, ljubav, već je utkan u svaki korak pripreme.

Srećne Mladence želi vam  “NAŠA KAFANA”  !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *