Na današnji dan 1952. godine prvi put se pojavila sada već legendarna Kokta. “Piće naše i vaše mladosti” nastalo je kao svojevrsni odgovor socijalizma na američka kola pića – Koka kolu i Pepsi.

Ukus koji i danas očarava generacije nastao je kao plod kreativnosti Emira Zelenika koji je vešto pomešao šipak, vitamin C i nekoliko lekovitih biljaka stvarajući osvežavajući bezalkoholni napitak – Koktu. Jedina prava veza sa američkim “kola” pićima bila je boja i karamelizovani šećer, zajednički sastojak za sve napitke iz ove porodice.


Već prve godine na tržište je izbačeno milion litara Kokte, a ekonomski parametri su bili neverovatni. Proizvodnja i plasman pića čije je ime izvedenica od reči “koktel” imali su godišnji rast od 25 odsto.
Početkom osamdesetih godina prošlog veka Kokta se proizvodila u neverovatnih 37 miliona litara, a njen evropski život počeo je izvozom u Holandiju.
Britanski Financial Times svrstao je Koktu na 4. mesto od 13 kola pića koje je testirao.


Dominantni ukus šipka starijim generacijama budi nostalgične osećaje. Mladi Koktu piju rasterećeno i bez previše osvrtanja na prošlost. Bilo da se pija čista, u nekoliko varijanti ukusa koje danas postoje ili da se meša sa “žestinom” vremešna dama, Kokta mami osmehe na licima jednako onih koji je probaju prvi put i onima koji je odavno poznaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *