Radnici  JKP “Vodovod i kanalizacija” Kragujevac  koji su na posao primljeni po takozvanim PP ugovorima stupili su u štrajk, nezadovoljni uslovima rada i odnosom poslodavca prema njima. Kažu da, u proseku preko dve godine, nemaju ništa od pripadajućih prava.
“Ne tražimo ništa što drugi zaposleni nemaju. Iz meseca u mesec nas lažu u vezi prijema u radni odnos. Radimo u izuzetno teškim uslovima, u vodi, na nekoliko metara dubine u svim godišnjim dobima. Normalno je da se neko od nas razboli. Normalno je da imamo odmor, normalne uslove rada. Sve što je normalno međutim, za nas je misaona imenica”, kaže Filip Čejović, jedan od sedamnaest zaposlenih koji su danas počeli štrajk u prostorijama Vodovoda u nekadašnjem “Servisu Zastava”.


Tamo im je međutim otkazano gostoprimstvo i sada se nalaze na ledenom parkingu ispred zgrade. Kafe kuvarici je neko od direktora, kažu štrajkači, zabreneno da im skuva čaj.
“To boli. Taj neljudski odnos, nekolegijalnost, nerazumevanje za tuđu muku. Do juče smo po hladnoći ulazili u kanale prepune vode ili fekalija. Ko na primer dobije upalu pluća i mora da se leči, završio je karijeru. Ostaje sam bez ikakve zaštite ili pomoći”, tvrdi Čejović i dodaje da je praksa, umesto, kako se obećava, prijem u radni odnos, samo prekid ugovora na dan ili dva i jovo nanovo. Nepravdi, kaže, kraja nema.


“Ne bežimo od posla. Naprotiv. Ponekad smo radili u duplomradmo vreme. I više od toga kad je negde velika havarija. Dolazimo od kuće u bilo koje doba dana. Zauzvrat tražimo samo ljudski odnos. Tražimo prava koja nam pripadaju”.
Čejović napominje i da zaposleni na određeno vreme ili “za stalno” imaju pristojne plate i beneficirani radni staž.
“Mi smo konstantno na minimalcu, bez plaćenih putnih troškova, bez toplog obroka, bez beneficije. Tretirani smo ka neka druga ili treća klasa ljudi. Najgore od svega je to što se nama preti otkazima zbog štrajka ali i našim roditeljima ili rođacima koji rade u JKP “Vodovod i kanalizacija”. To je u najmanju ruku nemoralno”, zaključuje Čeković.

Radnici u štrajku nastaviće protest i tokom narednih dana. Ukoliko im se niko ne obrati i ponudio rešenje, a do sada nije, prećiće u radikalni oblik borbe – štrajk glađu do ispunjenja zahteva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *