Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan starih stvari. Neka drevna verovanja nalažu da se 2. dana marta bacaju stare, islužene i nepotrebne stvari koje često godinama čame na tavanima, po podrumima, šupama i raznim nedostupnim ćoškovima.

Njihova jedina uloga je da sakupljaju prašinu i tek ponekad probude davno zaboravljenu uspomenu. Često se dogodi da čak i uspomena izostane i da se niko ni ne seća kada smo i zašto kupili nešto što je odavno starudija.

U evropskim zemljama običaj je da se danas pretresu ormari i da se nepotrebna garderoba, naravno čista i neoštećena, prikupi na jedno mesto i donira tamo gde je potrebno. Predlog za Kragujevčane je donacija Crvenom krstu.
Nikad se ne zna, možda u traganju naiđemo i na neki stari novčić, poštansku marku ili nešto što je u međuvremenu postalo vredno. U svakom slučaju ne treba propustiti priliku.

JKP Šumadija Kragujevac u cilju bržeg i efikasnijeg sakupljanja krupnog (kabastog) otpada sa područja grada (stari nameštaj, stolarija, sanitarija i slično) organizuje njihovo besplatno preuzimanje svake prve i treće subote u mesecu, i to:

• Prva subota u mesecu – sakupljanje kabastog otpada iz mesnih zajednica Aerodrom, Sušica, Vašarište, Denino brdo i Sunčani breg;

• Treća subota u mesecu – sakupljanje kabastog otpada iz mesnih zajednica Pivara. Erdoglija, Bagremar, Palilule i Stanovo;

• Radnim danima – po pozivu građana ili ono što se uoči prilikom obilaska terena, kao i sakupljanje iz centra grada (Bubanj i Lepenica 1, 2 i 3).

Sakupljanje kabastog otpada na lokacijama gde se sakupljanje otpada vrši putem kanti:

  • Jednom mesečno po pozivu, a sabirno mesto će biti dogovoreno sa predstavnicima mesnih zajednica (Maršić, Bresnica, Beloševac, Erdeč, Grošnica, Korićani i Petrovac)

Primarni cilj akcije je da se građani oslobode kabastog otpada kao što je stari nameštaj, stolarija i sanitarije.
U kabasti otpad ne spada građevinski otpad, zeleni otpad i delovi automobila.

Građani mogu da prijave odnošenje kabastog otpada korisničkom centru JKP Šumadija Kragujevac na telefone 034/501-180; 034/501-181; 060/2341050, besplatnim pozivom na broj telefona 0800350034 ili putem email-a: kontaktcentar@jkpsumadija.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *