Za vernike koji su se odlučili na podvig posta od juče traje period u kome se suzdržavaju od mrsne hrane, ružnih pomisli i rđavih dela. Vaskršnji ili Veliki (Časni) post trajaće sve do Vaskrsa, 16. aprila. Kako je ovaj post veoma strog i dugotrajan, organizmu biranim namirnicama valja nadomesti nutritijente koje, po prirodi stvari, oni koji poste neće moći da uzimaju u potrebnoj meri.

Donosimo spisak namirnica zbog kojih će vaš imunitet tokom posta doživeti preporod.

Pre svega tokom posta ishrana se oslanja na voće i povrće, dakle vitamina ima u izobilju. U Kragujevcu kilogram limuna košta 157 dinara, pomorandže 127, mandarina 189 a jabuka 81 dinar, tako da je izbor šarolik i prilagodljiv svakom džepu.

Ono što je takođe dobro – nema nezdrave brze hrane, mesnih prerađevina konditorskih proizvoda prepunih šećera.

Da bi efekat posta na zdravlje i imunitet bio potpun neophodno je uzimati beli luk. Ova biljka jakog mirisa i ukusa poznata je kao “prirodni antibiotik”. Nezamenljiva je u borbi protiv bakterija, gljivica i virusa, a prebogata je vitaminima i mineralima poput vitamina C i selena. U Kragujevačkim prodavnicama beli luk košta 396 dinara po kilogramu.


Folna kiselina zaslužna je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i eliminaciju “grešaka” u DNK nizu koje nastaju tokom nezdravog načina života. Zeleno povrće, pomorandže i žitarice pune su folne kiseline.
Nezdrave grickalice u postu se najčešće menjaju raznim semenkama. Najčešće su to semenke bundeve i suncokreta. Ove grickalice prepune su izuzetno korisnog cinka.

Neophodne količina gvožđa nalazimo u koprivi, spanaću, cvekli i leblebijama. U ovim namirnicama prisutne su i potrebne količine magnezijuma koji povoljno utiče na opuštanje mišića i nervnog sistema.
Susam je, uglavnom malo poznata činjenica, bogatiji kalcijumom od mlečnih proizvoda. Preporuka je da se susam koristi u samlevenom stanju jer organizam tako bolje apsorbuje kalcijum preko potreban za zdravlje kostiju. U susamu nailazimo i na veću količinu vitamina E što blagotvorno utiče na krvnu sliku.

Popularni začin koji uglavnom koristimo za picu – origano pravi je mali izvor zdravlja i zato ga obavezno treba uvrstiti u ishranu. Posebno je dobar u sprečavanju i ublažavanju tegoba u respiratornom sistemu.
Fantastični miris cimeta svakom jelu daje posebnu draž. Malo je međutim poznato da je cimet izuzetan borac protiv upala.
O lekovitosti meda napisane su hiljade knjiga. Ono što je najvažnije, med je posna namirnica i time dobrodošla na trpezu bilo da se koristi u izvornom obliku ili kao zaslađivač za čaj ili posne kolače.
Spisak namirnica koje se preporučuju u postu završavalo čajem od đumbira. Đumbir se od pamtiveka koristi za jačanje imuniteta i kao potpora rakonvalescentima.

U postu ili ne tek, zlatno pravilo za sve namirnice glasi jednostavno: Umerenost je majka zdravlja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *