Odlukom Generalne skupštine UN 20. februar proglašen je Svetskim danom socijalne pravde.
U svetu se ovaj dan obeležava nizom akcija koje promovišu socijalnu jednakost i ukazuju na sve veći jaz između bogatih i siromašnih. Socijalna raslojavanja sve su očiglednija i kod nas.

Prema zvaničnim podacima iz prošle godine čak sedam odsto građana Srbije živi u apsolutnom siromaštvu, a gotovo jedna trećina je u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

U Sindikatu “Nezavisnost” su tim povodom rekli da je stanovništvo u Srbiji među najsiromašnijima u Evropi, a da su izdvajanja za socijalnu pomoć sve manja.

Iz nevladinog sektora upozoravaju na ranjive grupe sa akcentom na romske zajednice. Prema nekim podacima čak 38 odsto romskih naselja u Srbiji nije priključeno na vodovodnu mrežu, a više od 70 odsto nema kanalizaciju.
U oceni rizika od siromaštva na vrhu su društvene grupe nezaposlenih u seoskim područjima i Romi.

I jedni i drugi u osnovi su nezadovoljni državnom politikom za koju kažu da nije dovoljno otvorena prema socijalno ugroženima kao i da su mere koje se preduzimaju u cilju smanjenja siromaštva i postizanja socijalne jednakosti nedovoljne kao i da se i propisi koji su aktuelni u ovoj oblasti malo poštuju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *