Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas molitveno proslavljaju Svetog Simeona i Anu.

Sveti Simeon Bogoprimac smatra se zaštitnikom dece, dok je Sveta Ana prva obznanila Jerusalimu da je došao Mesija.
Sveti Simeon je život posvetio čekanju dolaska Hristovog.

U vreme cara Ptolomeja bio mu je poveren posao prevođenja Biblije na grčki jezik. Dok je prevodio proroka Isaiju došao je do dela gde se kaže: ” Evo deva će zatrudneti i rodiće sina”. Zbunjen, reč “deva” zamenio je rečima “mlada žena”. U tom trenutku svetitelju se javio anđeo Božji koji ga je odvratio od njegove namere. Anđeo mu je objasnio da je proročanstvo istinito i da je tačno zapisano.

Kada je Deva Marija u hram jerusalimski donela Mladenca Isusa, Duh Božji je to javio Simenu koji je u to vreme bio veoma star i “beo kao labud”.

Otišao je u hram i poznao Demi Mariju i Bogomladenca “po svetlosti što zračaše oko glava njihovih kao oreol”.
Pravedni Simeon je tada uzeo Hrista u ruke i rekao: “Sad otpuštaš u miru slugu svojega Gospode, po reči svojoj”.
Prema verovanju, Sveti Simeon Bogoprimac umesto je u 360. godini.

Sa njim je tada u hramu bila i proročica Ana koja je i sama videla Hrista i objavila ga narodu. Ana je život provodila u postu i molitvi zbog čega je bila udostojena da objavi da je Mesija došao.

Roditelji se na današnji praznik ovako mole za zdravlje svoje dece:

O Gospode silni, pomiluj i spasi!
I plamičak ovaj smrću ne ugasi!
Detence je ovo ko plamičak sveće, a bure su svetske i za zvezde strašne; Slabačak se oganj pod pepeo preče, a pod Tvoju ruku čovečije duše. Kad se vode dignu i dođu do guše, i plamen se smanji, i oganj ovlaži.
O Gospode spasi, smiluje se, ublaži. Tako David prorok Tebi se moljaše mada on buktinja golema bejaše. A nejako dete u podnožju neba i od zlobne želje bolno se koleba i od zlobne misli zaboli ga glava, svaki vetrić zlobe njega raslabljava. Ugaslo bi brzo od vetrova burni’, da ti ne spasavaš, Pomagaču žurni. O Gospode, i sad pomiluj i spasi, i plamičak ovaj smrću ne ugasi!
Molitvama Bože, Tvog starog ljubimca, Simeona svetog, divnog Bogoprimca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *