Site icon Infozija

PRAVDA ZA NIKOLINU: Roditelji pišu Višem javnom tužiocu!

Nakon niza protestnih skupova u Kragujevcu na mestu stradanja svoje ćerke, i brojnih apela nadležnima da reaguju i stanu na put bahatim vozačima koji su uzeli brojne dečije živite u Srbiji, roditelji Nikoline Janković  uputili su otvoreno pismo Višem javnom tužiocu.

“Poštovana,

Mi smo roditelji dvanaestogodišnje Nikoline Janković, stradale nakon udarca na pešačkom prelazu u Bulevaru kraljice Marije 07.12.2022 u Kragujevcu.

Zahtevamo od Vas kao Višeg javnog tužioca u Kragujevcu da preuzmete krivično gonjenje od Osnovnog javnog tužioca jer se radi o umišljajnom ugrožavanju bezbednosti saobraćaja. Vozač koji se približava pešačkom prelazu i ne prilagodi brzinu tako da može da propusti pešaka, pristaje na udaranje pešaka koji se nalazi na pešačkom prelazu zbog čega postoji eventualni umišljaj. Vozač je svestan postojanja pešačkog prelaza kao i njegove tačne lokacije i pored toga ne preduzima mere na koje je zakonom obavezan, stoga je svesno nastavio kretanje ogromnom brzinom i udario dete”, navodi se u pismu upućenom tužiocu.

Nikolinini roditelji pozivaju se na Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima član 99, stav 5 u kome stoji daUkoliko su u slučaju iz st. 1, 2, 3. i 4. ovog člana pešaci DECA, nemoćna lica, slepe osobe …, vozač je obavezan da zaustavi vozilo i da ih propusti.

“U iščekivanju da naš postupak preuzme Više javno tužilaštvo, mi, roditelji stradale Nikoline ispred inicijative “Pravda za Nikolinu” smo dobili zvaničnu potvrdu za sastanke sa Ministrom Goranom Vesićem i Ministarkom Darijom Kisić Tepavčević koji će biti održani odvojeno u toku sledeće nedelje. Još uvek čekamo odgovor od Ministarke pravde Maje Popovic i Predsednika Narodne skupštine Slobodana Orlića. U međuvremenu smo zahteve za sastanak poslali i Ministru unitrašnjih poslova Bratislavu Gašiću kao i predsedniku republike Srbije gospodinu Vučiću. Želimo da se zahvalimo gospodinu Damiru Okanoviću na podršci u našoj borbi za sigurniju budućnost dece u saobraćaju”, navode Nikolinini roditelji.

Podršku online peticiji “Pravda za nikolinu” do sada je pružilo vise od 14.500 građana Srbije.

Exit mobile version