Gradonačelnik Кragujevca Nikola Dašić je rekao da je na Sretenje Gospodnje 1804. godine Кarađorđe Petrović podigao je prvi slobodarski ustanak na Balkanu u Marićevića jaruzi, a tridesetjednu godinu kasnije, vazalna Srbija zahvaljujući knezu Milošu Obrenoviću dobila je prvi ustav – poznatiji kao Sretenjski.

Sretenje je zato najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalndaru naše zemlje. Dan kada susrećemo i preplićemo svoju prošlost i budućnost, kazao je Dašić. Gradonačelnik Кragujevca je podsetio da, sledeći san o Srbiji i srpstvu, više od dva veka baštinimo legat Кarađorđa Petrovića i kneza Miloša Obrenovića – da kao slobodna i nezavisna zemlja uvek odlučujemo o svojoj sudbini.

Ako su naši preci mogli da se suprotstave, u to vreme najvećoj sili sveta, naša je obaveza i imerativ-da se izborimo sa svim izazovima. Zato su nam danas, više nego ikad potrebni oštar um i diplomatija mudrog knjaza i vanredna hrabrost vožda, da jaka i moderna Srbija bude u miru sa svima, poručio je Dašić.

Govoreći o onome što je obeležilo Кragujevac između dva Sretenja, gradonačelnik je rekao da je konačno rešen višedecenijski problem aerozagađenja zamenom kotlova na ugalj, kotlovima na gas i da je otvorena najmodernija Palata pravde u čiju je izgradnju i opremanje iz budžeta Srbije uloženo 27,5 miliona evra, a prošle godine u Кragujevcu je počeo rad novi Кazneno-popravni zavod, jedan od najmodernijih zatvora zatvorenog tipa u Srbiji.

Sredinom prošle godine, u probni rad pušten je i drugi objekat Državnog data centra. Uz superkompjuter, koji je država kupila za dva miliona evra, Srbija je postala jedna od 26 zemalja u svetu koja poseduje sopstvenu platformu za razvoj veštačke inteligencije.

U okviru državnog projekta stanogradnje u naselju Denino brdo završena je gradnja blizu hiljadu stanova. Položen je i kamen temeljac za novi Vatrogasni dom.

Polovinom godine očekujemo i otvaranje Centara izvrsnosti Univerziteta u Кragujevcu – jednog od najznačajnijih naučno–istraživačkih centara, jedinstvenom ne samo u našoj zemlji, već i u regionu, poručio je Dašić.

Mnogo je radova u toku, a velika podrška predsednika države i Vlade Srbije otvorila nam je mogućnost da se bavimo i drugim gradskim temama.

Pre svega mislim na rekonstrukciju fasada u starom gradskom jezgru, započeti su radovi na uređenju Trga vojvode Radomira Putnika, a uz pomoć privatnih donacija uskoro ćemo otpočeti izgradnju odmarališta za decu na Bešnjaji, najavio je gradonačelnik Кragujevca.

Izvor: RTK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *