kragujevac kilimandžaro

Prošlo je gotovo pola veka od kako je iz Kragujevca grupa entuzijasta Zastavama 101 krenula put “Crnog kontinenta”.
Ponos jugoslovenske auto industrije “Stojadin”, njih pet, bili su spremni za podvig na kakav se nisu usudile ni najveće svetske kompanije.

Na put dug 11.000 kilometara krenuli su 14.februara 1975.godine Branimir Perić Džo – vođa ekspedicije, Ginka Milinković – pomoćnik organizatora, Milan Rakočević – organizator ekspedicije, Slobodan Nikolić i Miodrag Barlov – automehaničari, Joža Vlahović – novinar “Vijesnika”, Bratislav Grbić – snimatelj, Branko Baletić reditelj filma “Ekspedicija Kragujevac – Kilimandžaro”, Dušan Sekulić – novinar “Ilustrovane politike”, Mioljub Jelisijević – fotoreporter, Bogdan Šekler – pisac knjige o ekspediciji “Džambo Afričko” i zvanični lekar tima ujedno i novinar “Večernjih novosti” i “Borbe”.


U motore “Stojadina” sipano je ulje “Optima” – Modriča.Na točkovima su bile gume pirotskog “Tigra”.
Do Kilimandžara, krova Afrike u Tanzaniji o kome je pisao i veliki Hemingvej, hrabra ekipa od Kragujevca prešla je put preko Grčke, Egipta, Sudana, Kenije, Ugande…


Legendarni reli vozač Branimir Perić Džo u svojoj knjizi “Moj svet brzine” opisao je jednu od bezbrojnih avantura koje je ekspedicija doživela na ovom neponovljivom putovanju. Naime, kada su pred sam kraj puta stigli u jedno sudansko selo, članovi ekspedicije zatekli su pleme izrazito visokih ljudi odevenih u tradicionalne toge i sa kopljima u rukama. Jedan od njih, prišao je Džou i rečima “Zdravo, kako ste”, poželeo im dobrodošlicu. Džo je, piše u svojoj knjizi, zamalo pao u nesvest. Ispostavilo se da je ljubazni tamnoputi domaćin poglavica koji je poljoprivrednu školu završio u Zagrebu.


Put od Kragujevca do Kilimandžara na Džoa je ostavio neizbrisiv trag.
Boraveći u jednom hotelu u Asuanu na obali Nila, Džo je kolegama iz ekspedicije, zadivljen pogledom, rekao da bi voleo da posle smrti njegov pepeo bude rasut baš na ovom mestu.
Vođa ekspedicije Kragujevac – Kilimandžaro, Branimir Perić Džo preminuo je u Beogradu 2008.godine. Njegov saputnik u ovoj avanturi, Milan Rakočević ispunio je želju nerazdvojnog prijatelja – sa svojom suprugom Gocom i Džoovom udovicom Milkom vratio se u Asuan gde je pepeo velikog reli majstora zauvek razvejan.


Ekspedicija Kragujevac – Kilimandžaro u legendu je odvela jedan grad, jadnu zemlju i jednu fabriku. Kragujevac je tu da ih se seća i slavi iako Jugoslavije i Zastave odavno nema, kao i većine članova ovog putešestvija dostojnog samog Hemingveja koga pomenusmo na početku priče.

foto: Iz knjige Milana P. Rakočevića “U srcu Afrike”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *