Srbija obeležava Sretenje – Dan državnosti 15. i 16. februara ali i dan kada je u Kragujevcu donet prvi ustav Srbije.

Čak su tri važna događaja vezana sa za ovaj dan što ga čini jednim od najbitnijih u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije – Dan državnosti, Dan ustavnosti i Dan sećanja na početak Prvog srpskog ustanka.

Sretenje se obeležavalo kao Dan državnosti i u ranijim vremenima, sve do stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca kada se zvanično ukida. Odlukom Skupštine Srbije ovaj praznik je ponovo ustanovljen 2001.godine.

Istog dana 1835. Skupština u Kragujevcu donela je Sretenjski ustav, tada jedan od najmodernijih akata ovog tipa u Evropi.
Na Sretenje Tri decenije pre nego što je u Kragujevcu donet prvi srpski ustav, Karađorđe je sa svojim ustanicima probudio nacionalni bunt protiv vekovnog turskog ropstva.


Kako ove godine Sretenje pada u sredu i četvrtak uz malo veštine moguće je organizovati pravi mini godišnji odmor.
Ukoliko uzmete tri dana odmora, uz slobodne vikende i dva neradna praznična dana moguće je povezati čak 9 dana odmora.

Bilo da negde otputujete ili ostanete u krugu porodice i prijatelja ne zaboravite verovanja vezana za Sretenje.
Ovog dana obavezno valja upaliti sveću u kući jer se tako dom štiti od groma i vremenskih nepogoda. Neudate devojke moraju da vode računa koga će ujutro prvog sresti jer će im budući izabranik imati fizičke i karakterne osobine kao onaj koga su srele.


Ipak najviše rasprostranjeno verovanje da se na Sretenje susreću zima i leto. Ako je dan sunčan, medved koji izađe iz jazbine uplaši se vlastite senke i zima će onda trajati još šest nedelja. Ukoliko pak bude oblačan dan i medved ne vidi senku, veruje se da je zima na izmaku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *