Site icon Infozija

Otvorena citolaboratorija u Kragujevcu: ZA OTKRIVANJE RAKA GRLIĆA MATERICE

U Domu zdravlja Kragujevac počela je sa radom Centralna citolaboratorija, u kojoj će se obavljati  citološka dijagnostika za organizovani skrining raka grlića materice za ciljnu populaciju žena iz 14 zdravstvenih ustanova sa područja Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Otvaranje Centralne citološke laboratorije u Domu zdravlja Kragujevac za Šumadijski upravni okrug i Pomoravski okrug obuhvatiće 14 domova zdravlja i oko 50.000 žena na godišnjem nivou.

Žene od 25 do 64 godina, biće pregledane u svojim matičnim domovima zdravlja, a zatim će pločice sa brisevima ginekolozi slati da budu pregledane u Citološkoj laboratoriji. Ukoliko nešto bude sumnjivo, pregled će izvršiti supervizor, a žene će elektronskim putem dobijati rezultate.

U citolaboratoriji Doma zdravlja Kragujevac radiće osam citoskrinera koji su stekli akreditovani sertifikat u GAK „Narodni front” u Beogradu za cervikalnu citologiju i koji su zaduženi za prvo čitanje preparata. Petoro specijalista ginekologije koji poseduju akreditovani sertifikat supervizora biće zaduženi za drugo, supervizijsko čitanje preparata.

U Šumadiji je 2020. godine 76 žena imalo rak grlića materice, a više od deset pacijentkinja je umrlo od tog karcinoma. Skrining pregledi su prilika da se rak grlića materice otkrije u ranoj fazi.

Exit mobile version