Svakog dana u Srbiji najmanje jedna žena umre od posledica raka grlića materice. Prošle godine čak 500. Ovaj podatak postaje još frapantniji ako se uzme u obzir činjenica da je ova smrtonosna bolest u razvijenim zemljama i zemljama EU praktično iskorenjena.
Za gotovo sve slučajeva raka grlića materice isključivi krivac je Humani papiloma virus (HPV).
Kao i kod drugih bolesti presudna je prevencija, a postoji i odgovarajuća vakcina koja kod nas tradicionalno nailazi na otpor. Lekari čvrsto stoje na stanovištu da su u procesu ranog prepoznavanja bolesti najvažniji preventivni ginekološki pregledi koji se savetuju dva puta godišnje. HPV je polno prenosiv virus tako da su najugroženije promiskuitetne osobe i osobe koje ne koriste adekvatnu zaštitu.
Statistika kaže da su najugroženije žene u dobi od 40 do 59 godina ali se ova granica dramatično premešta ka mlađoj populaciji tako da, prema poslednjim podacima, raste broj pacijentkinja od 15 do 49 godina.


Ono što pogoršava situaciju je to da u ranoj fazi rak grlića materice praktično ne daje nikakve simptome pa se pacijentkinje na ginekološki pregled javljaju u već poodmakloj fazi bolesti što uzrokuje visoku smrtnost.
Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice od 2017.godine održava se od treće nedelje januara, a osnovni cilj je podizanje svesti o ovoj bolesti i promocija širokog spektra preventivnih mera koje, prema podacima razvijenih zemalja, daju izuzetne rezultate.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *