Sezona slava uveliko je počela, a Božićni post zahteva da trpeza za ovaj jedinstveni porodični praznik gotovo neizostavno sadrži riblje specijalitete.
Neke računice kažu da je za prosečnu slavsku ponudu neophodno izdvojiti najmanje 50.000 dinara. Na osnovu statističkih podataka cena pripreme slave danas je u proseku 20 odsto viša nego prošle godine.
Razmere krize ponajbolje oslikava činjenica da će mnogi domaćini ove slavske sezone izbeći uobičajeni broj gostiju. Ide se dotle da se slavski kolač preseče kod kuće u krugu najbližih što smanjuje troškove odlaska u crkvu. Time se štedi najmanje 1. 000 dinara koliko se “obično daje svešteniku”.
Cene ribe dostigle su astronomski nivo iako su neke privatne ribarnice ranijim stvaranjem zaliha uspele da održe cenu koliko toliko dustupnom. Pored pandemije razlog za poremećaje na srpskom tržištu je i stanje u domaćem ribarstvu. Odande kažu da će cena recimo najpopularnijeg šarana nastaviti da raste i u prvim mesecima naredne godine ali i da ga na proleće možda uopšte neće biti. Slična je situacija i sa pastrmkom.
Za kilogram sveže ribe, zavisno od vrste, treba izdvojiti od 600 do 2000 dinara. Pržena ili pečena riba je međutim često duplo pa i više skuplja. Tako kilogram spremljene pastrmke ribarnica nude po ceni i do 1.900 dinara, smuđa do 2.990, a šarana od 2.550 do 2.900 RSD. Tako smo došli u situaciju da je cena pečene ili pržene ribe praktično izjednačena sa cenom prasećeg ili jagnjećeg pečenja.
Kod dimljene ribe stvar je još nepovoljnija jer kilogram dimljenog lososa ide i do 5.990 dok je tradicionalno najzastupljeniji dimljeni šaran 3.490 dinara.
Primetne su oscilacije u ceni od grada do grada ali su one u suštini simbolične. Logično najskuplji je Beograd, a prate ga Novi Sad, Niš, Kragujevac…
Da li će ovakve cene promeniti naše uobičajene navike pokazaće vreme. Činjenica je da se sve češće čuje konstatacija da je “slava – sveća, kolač, žito i vino”.