Na današnji dan, 12. decembra pre 149 godina dinar je uveden kao novčana jedinica. Time je sprečen raniji monetarni haos i upotreba tuđe monete (dukat, forinta, talir…).

Istorijski arhivi tvrde da se ime monete “Dinar” pominje još 1214. godine u vreme Stefana Prvovenčanog, ali su gotovo svi dokumenti iz tog vremena zauvek nestali ili uništeni.
Srednjevekovni novac su kovali skoro svi srpski vlastelini sve do pada despotovine 1459. godine. Kovnice su uglavnom bile u blizini rudnika srebra u Brskovu, Rudniku, Novom Brdu, Srbrenici, Trepči…

Kao i sve u životu i dinar je bio podložan novotarijama koje vreme nosi. Tako je poslednji turski novac “Para” i danas ostao kao deo modernog dinara.

Narodna banka Srbije prvi put je odštampala vlastiti novac na papiru 1884.godine u apoenima od 100 dinara. Ova novčanica imala je zlatnu podlogu. Danas njena vrednost dostiže i do 15.000 evra.
Srpski, jugoslovenski pa ponovo srpski dinar zadržao je kontinuitet uspona i padova. Dinar je tako u jednom trenutku bio najbezvrednija moneta na planeti. Novčanice su štampane sa iznosom i do pet stotina milijardi.

U nekim kratkim periodima (Kraljevina Jugoslavija) bio je na berzi “jači” od američkog dolara.
Ono što se u vezi dinara nije menjalo je činjenica da ga nikada nema dovoljno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *