I bi drugi dan Sajma turizma i seoskog turizma u Kragujevcu – dan koji je svojim sadržajem, neka vrsta krune ove manifestacije.

Kako je juče na otvaranju 13. po redu ovog sajma i najavljeno, “Šumadijska čajanka sa gradonačelnikom” privukla je očekivano mnogo gostiju.

Od ranih jutarnjih sati, svet je počeo da se u, samo sebi znanom rasporedu, tiska na platou Šumadija sajma.
Miris tek podloženih vatri izmešan sa aromama vrhunskih rakija spremnih za “kuvanje” prijatno para nozdrve.


“Doobra”, “spusti je malo”, “dodaj koju kap ljute”… Pljušte komentari i saveti iskusnih znalaca i slučajnih probača. Svi su ovde da se malo zabave. Takmičenje je u drugom planu.


Dok se na jednom kraju prostranog šatora kuva lovački gulaš, sa druge strane na usijanom roštilju plešu sveži ćevapčići. Uz zvuke frule samoukog majstora, nešto posle 12 časova počinje zvanični program.


Goste su pozdravili direktori Šumadija sajma i GTO Aleksandar Štajn i Bojan Pavlović, a kao domaćin, sve prisutne i više od 30 ekipa koje su se nadmetale u pripremi “Šumadijskog čaja”, gradonačelnik Nikola Dašić.
“Sa rakijom se rađamo i sa njom se na onaj svet ispraćamo. Uvek je tu, i kada tugujemo i kada se veselimo. Rakija je šumadijski brend i više od toga, naravno uvek umereno i tako da ne naškodi. A može. Jer rakija je mnogo više od pića”, rekao je Dašić.


Prisutan je bio i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov. On je u ekskluzivnoj izjavi za Infoziju rekao da je rakija brend koji su nam preci ostavili u amanet. Kao takvu, valja je čuvati i sačuvati.

Svako ima “magičan recept” i “ono nešto” što kuvanu, vruću ili kako se sve već ne zove ovaj vid pripreme i konzumacije rakije, čini posebnom, specijalnom… Bilo je i dama koje su rame uz rame sa iskusnim domaćinima ukrstile kutlače, kazane i “zlatne kapi” iz šumadijske šljive.


Svega je bilo danas na Šumadija sajmu. Pića ekstra klase, meze kakvo se samo poželeti može, lepotica, poznatih Kragujevčana.
Proglašenje pobednika nismo sačekali jer ovde pobeda nije važna. Pobedili su, jednostavno rečeno, svi koji su okusili magiju Šumadijskog čaja.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *