Na današnji dan, 15.novembra 2009. godine, u Beogradu, na VMA u Gospodu se upokojio najvoljeniji srpski patrijarh – Pavle.

Gojko Stojčević, kako mu je bilo svetovno ime, rođen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanica u Austro – Ugarskoj carevini (Hrvatska).

Bio je 44. poglavar SPC, od 1990. do 2009. a puna titula koju je nosio bila je “Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko – karlovački, i patrijarh srpski”. Na tronu Svetog Save, nasledio je patrijarha Germana.

Mladi Gojko je već u trećoj godini ostao bez oca, Stevana, koji se iz Amerike vratio u otadžbinu “da kod kuće umre od posledica neizlečive bolesti”. Ubrzo je umrla i majka Ana ostavljajući iza sebe dva sina i tri kćeri.

Gojko Stojčević je osnovnu školu završio u rodnom selu odakle odlazi u Tuzlu.
Kako je sam govorio iz veronauke je imao dvojku ali su ga okolnosti navele da kasnije upiše Bogosloviju u Sarajevu. U Beograd dolazi 1936.godine gde upisuje Bogoslovski fakultet. Jedan od predavača bio mu je Sveti Ava Justin ćelijski, duhovno čedo Svetog vladike Nikolaja Velimirovića.

Malo je poznato da je Gojko Stojčević u Beogradu paralelno studirao i medicinu.
Drugi svetski rat dočekao je u pestonici gde se izdržavao radeći na građevini. Na poziv prijatelja, zbog izuzetno krhkog zdravlja odlazi u manastir Svete Trojice gde je ostao do kraja rata.
Stanje sa plućima se pogoršalo i lekari su predvideli da će Gojko poživeti još tek nekoliko meseci.

Kako se odvažno podvizavao i dane i noći provodio u molitvi i izolaciji, nakon što je bolest isčezla, Gojko je rešio da se zamonaši što se i dogodilo 1948.godine u manastiru Blagoveštenje.

Monaškog imena Pavle, 29.maja 1957.godine postavljen je za episkopa raško – prizrenskog. Ovu funkciju obavljao je sve do smrti patrijarha Germana 1.decembra 1990. Sutra dan, voljom Svetoga duha postao je patrijarh srpski Pavle.

Borio se protiv razbuktalih krvoprolića širom nekadašnje Jugoslavije kada je i izrekao misao koju i danas mnogi rado citiraju: “Budimo ljudi iako smo Srbi”.
Ostaće upamćen kao najvoljeniji srpski patrijarh u proteklom veku.

Nakon bolesti i lečenja, u Gospodu se upokojio na današnji dan 2009.
Po sopstvenoj želji sahranjen je u manastiru Rakovica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *