Nakon što je turska tekstilna fabrika “Berteks” bez najave napustila Kragujevac, oglasio se i ambasador ove zemlje u Beogradu Hami Aksoj. On je u razgovoru sa novim ministrom privrede u Vladi Srbije Radetom Bastom rekao da će turska kompanija regulisati sve obaveze prema radnicima.
“Turske firme su zadovoljne poslovanjem u Srbiji, ali se biznis planovi nažalost neplanirano menjaju zbog globalne krize”, rekao je diplomata i dodao da će preostale obaveze prema zaposlenima biti realizovane.


Berteks u Srbiji posluje od 2017.godine, a koristili su i državne subvencije za zapošljavanje. Prvobitno je bilo predviđeno da iznos subvencija bude 826.044 evra za 300 novozaposlenih radnika.
Broj radnika, uglavnom žena, dostigao je maksimalno 270 i tako je bilo sve do 2021.godine kada je, posle otpuštanja, na poslu ostalo 193 zaposlenih. Prve dve tranše subvencija su uredno isplaćene i to u iznosu od 261.608 i 440.529 ali broj od 300 zaposlenih nikada nije dostignut.
Berteks je napustio kragujevačku fabriku bez najave ali i bez otpremnina za zaposlene. Zakon nalaže da one budu isplaćene najkasnije do 15.novembra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *