Pred nama je period velikih pravoslavnih posnih slava, i vlasnici ribarnica su se uveliko pripremili za najezdu kupaca. Većina je već obezbedila kompletan asortiman sveže zaleđene ribe. Bazeni za „živu ribu“ rezervisani su uglavnom za šarana, bez koga se posan slavska trpeza u Srbiji ne može zamisliti.

Trgovci upozoravaju da ribu treba naručiti na vreme, tako da oni koji slave Svetog Nikolu, koji je 19. decembra, ribu treba da naruče tri nedelje ranije,  najkasnije do početka meseca.

Kilogram živog šarana  je 700 dinara, a komadi koji se prodaju utovljeni su taman po meri pleha  za rernu i teže od tri do pet kilograma. Prženi je 2.400 dinara po kilogramu.

Uz šarana slavljenici uglavnom uzimaju pastrmku koja se prodaje za 750 dinara za kilogram, odnosno 1.600 spremljena. Fileti soma su 570 dinara, odnosno 2.000 dinara spremljenih.

Tradicionalno se dosta kupuje i morska riba – oslić, čiji je sveži  beli hek sa probranim parčićima 500 dinara, ili 1.400 ispržen, skuša za 450 dinara ili 1.300 spremljena. Kilogram uvek popularnih girica košta 220 dinara, a isprženih 840.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *