Turistički promet u Кragujevcu je već godinama u porastu. Od početka godine zaključno sa avgusta centar Šumadije posetilo je oko 34.000 gostiju, što je rekordna brojka.

Najviše poseta zabeležno je tokom međunarodnih festivala i sajamskih manifestacija.

Ove godine u maju je zabeležen najveći broj poseta gostiju koji su prisustvovali događajima u okviru Majskih svečanosti.

Gosti su većinom dolazili organizovano iz drugih gradova Srbije i obilazili lokalitete na kojima su imali priliku da se upoznaju sa kulturno-istorijskim nasleđem, kao i Spomen parkom Кragujevački oktobar.

Gradskoj turističkoj organizaciji javljali su se i individualni turisti koji su se interesovali za vodičke ture u gradu ili obiulazak manastira, vinarija, destilerija koje se nalaze izvan grada.

Od ukupnog broja gostiju, 65 odsto bili su bili domaći turisti, dok su 34 odsto činili strani gosti.

Proteklog vikenda, Gradska turistička organizacija je na dve sajamske manifestacije predstavila turističku ponudu Кragujevca.

Sajmovi u Bihaću i Nišu bili su prilika da se predstavi kragujevačko kulturno-istorijsko i industrijsko nasleđe, kao i tradicionalne manifestacije i festivali.

Posetioci ovih sajmova imali su priliku da se upoznaju i sa organizovanjem aktivnog odmora u Šumadiji, rakijskim i vinskim putevima, ali i bogatom gastronomskom ponudom.

Nešto veći broj posetilaca očekuje se u oktobru kada se u Кragujevcu organizuje program povodom oktobarskih stradanja, ali i na jesen kada počinje intezivna serija sajamskih dešavanja na Šumadija sajmu.

Izvor : RTK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *