Prva faza projekta modernizacije sistema daljinskog grejanja je uspešno završena. Grad Кragujevac u novu grejnu sezonu ulazi sa kotlovima na gas. Da je novo postrojenje spremno uverila se i ministarka zaštite i unapređenja životne sredine Irena Vujović koja je sa gradonačelnikom Кragujevca Nikolom Dašićem obišla pogone Energetike.


-Sve instalacije urađene su u skladu sa svetskim standardima i možemo da pariramo bilo kom evropskom gradu ili toplani, istakla je Irena Vujović i dodala da je za građane Кragujevca najvažnije da više neće biti aerozagađenja.

– Sumpor dioksid i azot su potpuno eliminisani u vazduhu. Neće više biti ni pepela. Sledeća faza projekta je sanacija i zatvaranje
deponije pepela koji će u skladu sa prinicipima cirkularne ekonomije biti iskorišćen kao građevinski materijal. Građani Кragujevca će dobiti 15 kilometara lokalnih ulica i puteva. Mi pratimo politiku našeg predsednika Aleksandra Vučića, sve ono što
obećamo građanima moramo i da ispunimo. Prošle godine smo predsednica Vlade Ana Brnabić i ja bile ovde 27. oktobra i rekle smo da će do sledeće grejne sezone ovaj projekat biti završen, podsetila je Irena Vujović.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je rekao da je “obećanje građanima ispunjeno”, i da je ” vrednost radova je 15 miliona evra, dok će za sanaciju pepelišta biti uloženo još 3,6 miliona evra”.
-Zahvaljujući ovom projektu Кragujevac se posle šest decenija oslobađa jednog velikog zagađivača. Кonačno smo novim generacijama omogućili da udišu zdrav vazduh i to je najvažnije, poručio je gradonačelnik Nikola Dašić. Grad Кragujevac je u rešavanju tog problema naišao na podršku cele države. Počev od predsednika Aleksandra Vučića, koji je shvatio koliko nama znači ovaj projekat, koji nije jeftin, pa do Ministarstva zaštite i unapređenja životne sredine. Zahvaljujući profesionalizmu Irene Vujović i njenih saradnika i danonoćnom radu uspeli smo sve da završimo na vreme, kaže Dašić.

Čistiji i pouzdaniji sistem daljinskog grejanja, sa kotlovima na gas najpoznatijeg svetskog proizvođačaViessmann, smanjiće
aerozagađenje za 70 posto. Čitav projekat rađen je preko EBRD,  i svi najveći standardi u svetu moraju da
budu ispoštovani. Grad Кragujevac i resorno ministarstvo uspeli da u kratkom roku iznesu čitavu priču.
Prema rečima Andreje Ilića direktora Energetike ovo ” nije iskorak, nego skok u topliji, ekološki čistiji, lepši i zdraviji Кragujevac”.

-Na ovaj način, ne samo da ćemo unaprediti životnu sredinu, nego ćemo građanima Кragujevca pružiti mnogo kvalitetnije i bolje grejanje. Instalirano je pet novih kotlova na gas, završen je remont svih kotlarnica, kao i rekonstrukcija delova distributivne mreže. Grejna sezona za 22.000 korisnika počinje 15. oktobra, a ukoliko vremenski uslovi to zahtevaju Energetika je spremna da počne sa grejanjem odmah, rekao je Ilić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *