Na današnji dan, 3.oktobra 1929.godine rođena je Kraljevina Jugoslavija. Prethodna država zvala se Kraljevina Srbija, Hrvata i Slovenaca i nastala je teritorijalnim ujedinjenjem oblasti na kojima su živela tri naroda.

Romantičarski zanos oko ujedinjenja južnih Slovena u jednu državu trajao je kratko tako da su razmirice, kasnije i otvoreni sukobi počeli već prilikom stvaranja zajednice.

Kraljevina se nalazila u jugoistočnoj Evropi najvećim delom na Balkanskom poluostrvu i manjim u Panonskoj niziji. Na čelu države bila je dinastija Karađorđević čiji su predstavnici vladali sve do sloma kraljevine napadom sila osovine i komadanjem zemlje 1941.godine.

Formalno Kraljevina Jugoslavija prestala je da postoji nakon što su komunističke snage predvođene Josipom Brozom iskoristile Drugi svetski rat i praktično izvršile državni udar ukidajući monarhiju i zavodeći socijalističku diktaturu.

Poslednja naslednica Kraljevine Jugoslavije bila je Državna zajednica Srbije i Crne Gore. Njenim raspadom prestala je da postoji svaka povezanost današnjih država na Balkanu sa zemljom koja je osnovana nakon što je Srbija u Velikom ratu uz pomoć saveznika oslobodila sve slovenske prostore koji su bili pod patronatom Austro-Ugarske monarhije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *