Duboka mudrost vremešnih i beskrajni šarm mladosti – zajedno mogu da čine čuda. Da je ova tvrdnja tačna pokazali su na delu korisnici kragujevačkog Gerontološkog centra i učenici i nastavnici škole “Toza Dragović” dan uoči 1.oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba.
U školskom frizerskom salonu dame i gospoda iz centra dobili su besplatan tretman, a Violeta Prodanović, nastavnica praktične nastave postarala se da, zajedno sa svojim učenicima, starijim sugrađanima uz frizerski tretman obezbedi prijatne trenutke uz sok i kafu.


“Ova akcija traje godinama. Pokrenula je Radica Ristić, čuvena profesorka “frizeraja” koja je ceo svoj radni vek provela u našoj školi stvarajući generacije majstora ovog zanata”, kaže Violeta, očigledno omiljeni nastavnik prakse i dostojna naslednica penzionisane koleginice koja je već odavno postala legenda ovog posla.


“Prelepo mi je dok gledam kako se klinci i bake i deke lako razumeju. Nema generacijskog jaza. Razgovaraju kao da se poznaju godinama. Zajedničke teme ređaju se kao na fabričkoj traci”, komentariše Violeta dok skoro baletskim pokretima završava frizuru svoje “mušterije”.
I Vesna Martinović, radni terapeut u Gerontološkom centru kaže da je akcija izuzetno lepo prihvaćena.

“Najvažnije i najlepše u ovoj priči je to što se kroz friziranje ostvaruje interakcija starih i mladih. Fascinantno je koliko brzo uspostavljaju blizak odnos i kako brzo i lako nalaze zajedničke teme”, tvrdi ona.


Saglasan je i Ivan, učenik treće godine frizerskog zanata.
“Ovi ljudi su pokretne enciklopedije. Razgovor sa njima oplemenjuje, sećaju se nekih vremena o kojima moja generacija nema dovoljno informacija”, kaže ovaj mladi Levčanin koji se nada da će posle školovanja otvoriti svoj salon.
Ova lepa akcija u organizaciji Gerontološkog centra i škole “Toza Dragović” još jednom je posvedočila da mladost i starost, idući ruku pod ruku, od svih učesnika utakmice koja se životom zove, prave bolje ljude.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *