Na današnji dan, 29.septembra 1918. godine potpisano je Solunsko primirje – akt kapitulacije Bugarske u Prvom svetskom ratu. Ovo je bio veliki udarac “Centralnim silama” i praktično je označio njihov definitivni kraj.

Solunsko primirje podrazumevalo je demobilizaciju bugarske vojske i momentalno povlačenje iz okupiranih delova Grčke i Srbije. Kapitulacija Kraljevine Bugarske i potpis na Solunskom dokumentu zapravo je sklapanje separatnog mira sa silama pobednicama i pokušaj da se obezbedi opstanak bugarske države.

Kada je nemačka komanda saznala za Solunsko primirje, maršal Hidenburg je od svoje vlade zatražio da ostvari kontakte i predloži primirje. “Slom Bugarske poremetio je sve naše dispozicije”, rekao je tada.

Najveće zasluge za slom bugarske vojske, prema oceni saveznika, pripale su Srbima. Ostala je zamerka generalu D’Pereu što nije dozvolio da Srpska vojska uđe na teritoriji Bugarske, plašeći se osvete za stravično zverstva koje su Bugari počinili nad civilima u zonama koje su držali pod okupacijom.
U narednih mesec dana Srpska vojska je u nezaustavljivo ušla u Beograd.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *