U Utrehtu je 28. septembra 1952. godine rođena holandska glumica i manekenka Silvija Kristel. Iako je snimila više filmova ostala je najpoznatija po seriji erotskih filmova “Emanuela”.

Prvi film iz serijala „Emanuela“ je prikazan u Francuskoj 1974. godine, ali je ubrzo zabranjen zbog „isuviše slobodnih“ scena. Originalna verzija spada u „meku“ erotiku. Film „Emanuela“ se dugo nije mogao videti u Srbiji a jednog 1. aprila  je čak Televizija Beograd kao prvoaprilsku šalu najavila prikazivanje „Emanuele“.

Odrastala je u strogoj katoličkoj porodici, u hotelu koji su vodili roditelji. Vrata u svet kinematografije otvorila joj je pobeda na izboru za Miss TV Evropa 1973., pa je iste godine dobila uloge u tri filma. Putovala je Evropom, a pratilac joj je bio 23 godine stariji belgijski pisac, slikar i reditelj Hugo Klaus, za kojeg se udala i 1975. dobila sina Artura. Putujući, učila je jezike i  savršeno govorila engleski, francuski, nemački i italijanski jezik.

Na jednom od putovanja upoznala je francuskog reditelja Žista Žakena, te prihvatila glavnu ulogu u filmu Emanuela, jer je producent Iv Rus-Ruar tražio nepoznato lice za ekranizaciju erotskog bestselera iz 1959. Taj veoma uspješan francuski serijal mekih erotskih filmova proslavio je Silviju Kristel. Snimanje je počelo 1974., a prvi film je imao nevjerovatnu gledanost: u bioskopima širom sveta gledalo ga je oko 300 miliona ljudi, a holandska glumica postala je najpoželjnija žena na zemaljskoj kugli. Prvi film iz serije o promiskuitetnoj domaćici Emanueli prvo je bio zabranjen u Francuskoj, da bi postao najuspješniji francuski film sedamdesetih. Snimljeno je sedam službenih delova serijala, kao i mnoštvo imitacija.

Iako ju je finansijski upropastio drugi suprug, reditelj i producent Filip Blot, bila je zadovoljna skromnim načinom života na koji je bila prisiljena nakon gubitka kuće i novca. Bila je strastveni pušač, i to cigareta bez filtera, još od 11. godine. Rak grla ustanovljen 2001., metastazirao je na pluća i jetru, a u junu 2012. godine, potpuno slomljena Silvija doživjela je moždani udar od kojeg se nikad nije oporavila.

Zvezda erotskog hita iz sedamdesetih godina umrla je u snu, 17. oktobra 2012. u amsterdamskoj bolnici.

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *