Na današnji dan, 27.septembra 2000.godine građani Srbije rekli su NE politici Slobodana Miloševića.
Desetine hiljada Beograđana i oko pola miliona građana širom Srbije izašlo je na ulice da burno pozdravi i odbrani pobedu Demokratske opozicije Srbije (DOS) na izborima održanim nekoliko dana ranije, 24. septembra.

Burno je pozdravljena i odluka jednog od lidera opozicije Vojislava Koštunice da ne prihvati drugi krug predsedničkih izbora koje je najavio unitarnu režim Slobodana Miloševića.
Sama Demokratska opozicija Srbije nastala je početkom januara 2000. godine na inicijativu SPO. Okupljala je 19 stranaka i pokreta.
Pod sloganom “Briga za državu i naciju” okupili su se Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica, Nebojša Čović, Velimir Ilić, Dragoljub Mićunović, Vladan Batić, Žarko Korać, Jožef Kasa, Branislav Cole Kovačević…


Nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, DOS je opstao još neko vreme ali već na narednim izborima 2003. članice koalicije nastupile su odvojeno dok je DSS Vojislav Koštunice bila u opoziciji i neformalnoj koaliciji sa SPS i SRS.
Neki smatraju da je DOS predstavljao nadu da Srbija konačno krene snažno u reforme, evropskim putem i u definitivmo “bolju budućnost”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *